Häät kotona, teltassa tai ladossa

Häät ilman virallista juhlapaikkaa

Useimmiten häät järjestetään valmiissa juhlatilassa, kuten juhlakartanossa, ravintolassa, seurakuntatalolla, seuraintalo, metsästysmaja tai muussa juhlia varten tarkoitetussa tilassa. Tilassa on silloin todennäköisesti juhlittu jo monet häät ja siellä on tietyt tarpeet ja käytännöt häitä varten. Paras varustelu ja tietotaito on luonnollisesti tiloissa, joissa on samassa yrittäjä, joka pyörittää juhlia. Näitä ovat ravintolat ja muut pitopalvelujen pyörittämät juhlatilat. Jos järjestetään häät kotona, teltassa, ladossa tai muussa tilassa, jossa ei ole pidettyä suuria juhlia ennen, joutuu ottamaan huomioon monia asioita. Mitä enemmän tehdään itse, sitä useammasta seikasta joutuu myös itse huolehtimaan.

Me teimme ratkaisun, että häitä juhlitaan ladossa. Tavoitekuvana minulla on mielessä Pinterestin upeat juhlatiloiksi muutetut ladot, joissa on rustiikkista ja upeat valot luovat tunnelmaa. Tällä hetkellä lato ei kuitenkaan näytä siltä, sillä se on aivan normaalissa maalaistalon käytössä oleva lato. Latoon tehtiin remonttia viime kesän aikana, mutta varsinaisesti mitään juhliin liittyvää siivousta ja muutostöitä ei voi aloittaa ennen ensi kesää. Talven aikana lato palvelee vielä normaalissa lato-käytössä.

Häät kotona teltassa tai ladossa
Pinterest fiilistelyä

Meillä oli selkeä visio juhlatilasta ja halusimme, että meillä ei ole aikatauluja ja majoitusta on tarjolla lähellä. Uskon, että meidän juhlaladosta tulee vielä upea, mutta helpommallakin olisi voinut päästä monessa asiassa. Yritän tässä listata asioita, jotka ovat tulleet tässä vaiheessa mieleen mitä täytyy hoitaa, kun järjestää häät kotona tai tilassa, joka ei ole tarkoitettu juhliin.

Tilat

 • Kuinka monta ihmistä tilaan mahtuu?
 • Mistä saadaan pöydät ja tuolit?
 • Onko keittiö riittävä juhlien henkilömäärään nähden?
 • Mistä saadaan astiat? (lautaset, välineet, lasit, viinilasit, skumppalasit, kahviastiastot ja mahdolliset iltapala-astiat)
 • Miten ruoka saadaan esille? (noutopöytä, lämpö/kylmähauteet, ylipäänsä kylmätilojen riittävyys ja lämmityskapasiteetti, sekä ylijäämä ruokien säilytys)
 • Onko vessoja tarpeeksi?
 • Onko tilassa sähköjä ja miten ne järjestetään?
 • Miten äänentoisto järjestetään? (kaiuttimet, mikit, bändi jne.)
 • Parkkipaikkojen riittävyys

Henkilökunta:

 • Jos ruoka tehdään itse, miten se aikataulutetaan ja missä se säilytetään?
 • Jos ruoka tulee pitopalvelulta, tuleeko pitopalvelulta myös tarjoilijat?
 • Jos ei, kuka nostaa ruuan pöytiin, kerää pois, kerää astiat, tiskaa, laittaa kahvit esille jne. 
 • Tarjoilijoiden palkkaus? Kuinka kauan he ovat töissä? Mitä kaikkea he voivat tehdä? (esim. voivatko ruuan hoitamisen lisäksi tehdä boolin ja laittaa juomat kylmään/esille)

Miten me sitten ollaan ajateltu järjestää latohäät? Tila on iso, joten meidän n. 80-90 henkilöä tulevat mahtumaan oikein mukavasti ja pitäisi jäädä vielä tilaakin. Pöydät ja tuolit ovat meillä tiedossa itsellä, kaikki eivät ole todellakaan samaa paria, mutta minusta se vain sopii rentoihin latohäihin. Vessoja ladossa ei luonnollisesti ole, mutta lähirakennuksissa on yhteensä neljä, joten uskon niiden riittävän. Suurin osa ruuista tulee pitopalvelulta ja saamme todennäköisesti lainaan lämpölevyt ruuan pitämiseen lämpöisenä. Kylmätilat meillä on valmiiksi suuret, kylmiön ansiosta, joten kaikkien ruokien pitäisi mahtua.

Suurin ongelma on tiskaus, koska perinteisellä kotipesukoneella se on hidasta. Tähän ei oikeastaan ole ratkaisua, mutta täytyy toivoa, että tarjoilijat, jotka toivottavasti saamme palkattua ovat tehokkaita. Haluamme ehdottomasti palkata useamman tarjoilijan juhlia varten, jotta meidän itse tai kenenkään vieraista ei tarvitse stressata ja huolehtia. Tiedän kokemuksesta, että ruokien esille laitossa, astioiden keräämisessä, ruokien siivoamisessa, kahvinkeitossa jne. on yllättävän paljon hommaa. Tilassa on sähköt, ja bändiltä tulee tietenkin heidän oma äänentoistonsa. Taustamusiikkia ja puheita varten meiltä pitäisi löytyä perheestä kaiuttimet, vahvistimet ja mikit.

Yritän miettiä etukäteen, mitä kaikkea pitäisi ottaa huomioon, sillä kamalinta olisi tajuta hääpäivänä unohtaneensa kokonaan ajatella jotakin asiaa. Tällä hetkellä ei tule mieleen mitään isompaa mitä en olisi ottanut huomioon, mutta jos teillä on kokemusta tai vinkkejä, niin saa kertoa.

Be the first to reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *