Häätaikoja

Häätaikoja: Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain sinistä ja jotain lainattua

häätaikoja
Jotain sinistä, jotain uutta

Häätaikoja tehdään edelleen nykypäivänä. Välttämättä häätaikoihin ei enää uskota täysin, mutta silti niitä ei uskalla jättää tekemättä. Luultavasti kaikista suosituin häätaika on “jotain uutta, jotain vanhaa, jotain sinistä ja jotain lainattua”. Tapa on alunperin englantilainen, mutta levinnyt laajasti. Todennäköisesti noudatan itsekin tätä, minulle on tulossa uusi mekko, kengät ovat vanhat ja siniset, mutta lainatusta en vielä tiedä, mitä se olisi.

Löysin Petra Julinin vuonna 1998 kirjoittaman kirjan Tuhat ja yksi häätaikaa, ja nostan tässä esille muutamia muita tunnettuja ja vähemmän tunnettuja häätaikoja.

Häätaikoja kirja
Häätaikoja

Häätaiat – onnea etsimässä

Hääaaton sauna

Morsiusaunoista ja polttarisaunoista on tullut taas todella suosittuja ja niihin voi yhdistää paljon onnea tuovia taikoja. Saunassa kylvetään menneisyys pois ja voidaan aloittaa uusi elämä. Pesun jälkeen hieromalla suolaa ja jauhoja iholle voidaa taata hyvä sopu hääparin välille. Hääkimpun nappaamisen lisäksi naimattomat seurueenjäsenet voivat päästä seuraavaksi naimisiin istumalla morsiammen/sulhasen paikalle saunassa, kun tämä lähtee vilvoittelemaan. Onnea tuo myös löylyn heittäminen kaljalla. Lopuksi seurueen tulee rymistellä ja pitää paljon ääntä saunassa, jotta karkoitetaan pahat henget. Suomessa hääaaton sauna on siis erittäin vanha tapa, jonka voi toteuttaa jo polttareissa tai sitten rentoutua perinteisesti häitä edeltävänä iltana. Omasta mielestäni ihana ja rentouttava perinne. Taioista voi sitten valita itselle sopivimmat.

Vihkisormus

Vihkisormusta pidetään vasemmassa nimettömässä, koska on uskottu, että siitä lähtee suora yhteys sydämmeen. Sormus pitäisi muistaa kuljettaa pehmeällä alustalla, jotta sormuksesta pidetään huolta ja parille ei tule näin eroa.

Kolikko kengässä, rikkaus kodissa

Kolikko sulhasen kengässä alttarilla takaa parin talouden tulevaisuudessa.

Alttarilla kiinni toisissaan

Hääparin kuuluu seistä aivan kiinni toisissaan alttarilla, jotta pahat silmät tai kateelliset eivät näkisi parin välistä ja pääsisi aiheuttamaan eri puraa heidän välilleen. Lähekkäin alttarilla seisovien hääparien avioliitosta tulee myös sopuisa ja onnellinen.

Valta avioliitossa

Nykyhäissä tutuin hääleikki on luultavasti kakun polkaisu, jossa leikkimielisesti selvitetään kumpi saa vallan talossa. Tähän on kuitenkin valtavasti muitakin keinoja, jo alttarilta alkaen. Se kumpi hääparista astuu ensin hääryijylle saa vallan talossa. Morsian taas voi ottaa vallan sulhaselta laittamalla vaihvikkaa alttarilla oman kengänsä tämän varpaille. Vallan myös voi saada se kumpi on kovaäänisempi, eli sanoo tahdon kovempaan ääneen.

Nykypäivänä on ehkä miellyttävämpää keskittyä itse vihkitilaisuuteen ja hääjuhlassa voi jo sitten kisailla vallasta, kun ollaan onnellisesti avioliitossa.

Ei selkää saa kääntää puolisolle

Hääparin kuuluu seistä lähekkäin, mutta poistuessa alttarilta ei missään nimessä saa kääntyä poispäin puolisosta. Hääparista tulee sopuisa, kun he kääntyvät toisiinsa päin alttarilta lähtiessä. Alttarilta pois kävellessä tulee pitää kädet yhdessä, niin kauan kun kirkon kynnys on ylitetty. Kynnys on raja, joka täytyy ylittää yhdessä, sen jälkeen teitä ei voi erottaa.

Riisisade

Nykyään riisin heittäminen on monissa kirkoissa kielletty, mutta riisin sijaan voidaan heittää muutakin. Alunperinkin on heitetty muita viljoja kuin riisiä. Viljasade tuo hääparille paljon hyvää: onnea, vaurautta ja hedelmällisyyttä.

Tölkit ja kengät auton perässä

Tölkkejä, kenkiä ja muuta ripustetaan auton perään pitämään mahdollisimman paljon meteliä. Tämä karkoittaa pahat henget.

Hääjuhlan onnentuojat

Hääjuhlassa on monia tapoja taata hääparin onni. Heti hääpaikalle saavuttua morsian ei saisi astua hääautosta maahan, vaan sulhasen tulisi kantaa tämä rappusille saakka, koska maasta tarttuisi morsiammeen pahaa.

Yksi ehkä oudoimmista taikauskoista on, että morsiammen tulisi vihkimisen jälkeinen ensimmäinen pissaaminen tehdä pehmeälle, kuten nurmelle. Tällä tavoin morsiammen synnytyksistä tulee helppoja. Raskauteen ja lapsien tekoon liittyy monikin vanhan ajan uskomus. Raskausajan pahoinvoinnin voi esimerkiksi välttää syömällä hääaterialla jokaista ruokalajia. Lisäksi silloin lapsista ei tule nirsoja. Vauvaonnea on tuotu tuomalla morsiammen syliin lapsi istumaan, näin on myös samalla nähty tuleeko morsian toimeen lasten kanssa. Lastenlukumäärää on voitu arvella hääkakkujen kerroksien lukumäärän mukaisesti. Ensimmäisen lapsen sukupuolen voi päätellä bestmanin avulla, kun hääpari on lähdössä juhlista, tulisi bestmanin läimäyttää morsianta takapuolelle, jos läimäytys osuu poikittain takapuolelle on ensimmäinen lapsi poika, jos taas pitkittäin tulee ensin tyttö.

Hääkaramelleja on annettu pitkään vieraille lahjaksi ja ne ovat onnea tuovia, erityisesti naimattomille, joiden kannattaisi laittaa hääkarkki yöksi tyynynsä alle. Kuten hääkarkit myös hääkakku voi tuoda onnea, jos koko hääväki siitä syö.

Kasvokkain nukkumaan

Kun hääpari viimein käy nukkumaan hääyönä, kuuluisi käydä nukkumaan kasvot vastakkain. Mikäli kääntää tässä vaiheessa selän tuoreelle avipuolisolle, pari saattaa etääntyä toisistaan. Onnea tuo myös jos häävuoteessa on punainen narun pätkä. Raha ja ruoka vuoteessa taas tuo vaurautta, kun taas köysi patjan alla takaa hääparin pysyvän yhdessä.

Monet tavoista ovat nykyään outoja ja varsinkin lapsiin liittyvät uskomukset ja huomatukset ovat tahdittomia nykypäivänä. Kuitenkin jotkut vanhat taikauskot voivat olla hauskoja toteuttaa. Häätaikoja tekemään.

Be the first to reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *