Häiden budjetti

Häiden budjetti

Häiden budjetti on ehdottomasti se inhottavin asia hääjärjestelyissä, mutta se määrittää paljon minkälaiset häät voidaan järjestää.

Budjetin laatimisessa olen käyttänyt Tahtoon laskuria, mikä on ollut todella kätevä. Sieltä olen myös bongaillut kuluja, joita ei ole edes tullut ajatelleeksi (esimerkiksi postimerkit sekä kutsuihin, että kiitoskortteihin ja sormusten kaiverrus). Olen laskenut myös esimerkiksi juomien kuluja ihan Excel-taulukolla. Tahtoon lisäksi olen hääsuunnittelukirjaan pitänyt kirjaa käytetystä rahamäärästä, joka tekee asian vielä konkreettisemmaksi.

Häiden budjetti Tahtoossa
Tahtoo -hääsovellus

Olin itse aluksi hieman liian optimistinen häiden budjetin suhteen. Kun ensimmäisen kerran neuvoteltiin sulhasen kanssa budjetista, taisin heittää ilmoille luvun 5000€. Sinänsä viidellä tuhannella eurolla saisi järjestyttyä jo erittäin hyvin häät, mutta me huomasimme pian, että meillä on asioita, joista emme halua tinkiä missään nimessä.

Mistä meidän häiden budjetti koostuu?

Periaatteessa tuntuu aivan älyttömältä laittaa tuhansia euroja yhteen päivään. Sillä samalla summalla voisi saada vaikka mitä, mutta sitten taas onhan häät ainutlaatuinen juhla. Tämän takia mekin tulimme siihen tulokseen, että tietyistä asioista ei tingitä. Näitä olivat bändi, valokuvaaja, ruoka ja juoma. Nuo neljä asiaa onkin varmasti ne häiden suurimmat kuluerät. Jokaiselle bändille, valokuvaajalle ja juomille on budjetoitu 1500€ ja sen lisäksi ruualle 2500€. Yhtäkkiä pelkästään näistä tulee kuluja 7000€. Tässä vaiheessa ollaan siis jo alkuperäinen budjetti ylitetty 2000 eurolla. Kuinka monelle on käynyt sama?

Lopuissa asioissa yritämme siis säästää, mutta kaikesta pienemmästä kertyy äkkiä iso summa ja tämänhetkinen budjetti on noin 9000€. Toivomme todella, että summa on korkeintaan tuo. Tähän mennessä säästöä on tullut hääpaikasta, joka on ilmainen, koska se on vanhempieni lato. Joitakin kuluja tulee toki hääpaikan koristelusta, mutta pyritään mahdollisimman pitkälle käyttämään luonnonantimia (kuten luonnonkukkia, puita ja halkoja). Valoja, joita käytämme, ostimme joulun jälkeen alesta ja ensi jouluna pitää laskea valojen määrä niin, että loput voidaan ostaa heti joulun jälkeen. Sulhasen puvussa ei pyritä säästämään hirveästi, koska hän voi käyttää pukua myöhemminkin, eikä se näin tule pelkästään häihin. Minun pukuni taas on hankittu edullisesti, koska en halua myydä pukua häiden jälkeen.

Helpoin tapa pienentää budjettia olisi karsia vieraista, mutta sitä emme haluaisi tehdä kovin paljon. Tällä hetkellä vieraslistalla on noin 90 henkilöä. Toivotaan, että tulisimme pienemmissä asioissa tekemään löytöjä, esimerkiksi vihkisormukseni sain häämessuilta tarjouksena vain 450€. Vahvistettuja kuluja meillä ei loppujen lopuksi ole vielä montaa, joten lopullista budjettia emme tiedä. Bändin, valokuvaajan ja vihkisormuksen hinta on tiedossa, ja näistä tulee yhteensä noin 3300€. Juomista uskon, että arvioni on jopa hieman yläkanttiin. Muiksi kulun lähteiksi olen listannut kampauksen ja meikin, mahdolliset puvun korjaukset, iltapala, henkilökunta, kutsut, kaikki koristeet, vieraslahjat, kukat ja kuljetukset.

Häiden budjetti ja säästäminen
Hääsäästöt

Yhteenvetona voisi sanoa, että meidän piti järjestää budjettihäät pienellä budjetilla, mutta huomattiin, että ei olla valmiita tinkimään melkein mistään isosta asiasta. Nyt vain säästetään ahkerasti, jotta päästään järjestämään elämämme häät.

3 thoughts on “Häiden budjetti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *