Parhaat hääleikit

HÄIDEN OHJELMA

Hääleikit herättävät paljon mielipiteitä. Osa on sitä mieltä, että mitään hääleikkejä ei tule häihin, osa taas haluaa perinteisiä, osa uusia hääleikkejä. Haluan itse ehdottomasti joitakin ohjelmanumeroita häihin, mutta ei missään nimessä sellaisia, joihin pakotetaan osallistumaan tai, jotka olisivat jollekin nolaavia. Parhaat hääleikit ovat kaikkien mielestä hauskoja ja nostavat häiden tunnelmaa.

Lainaisin kirjastosta hääleikkikirjan: Hääleikkien helmiä Kirsti Koivula. Poimin tästä kirjasta parhaita leikkejä, jonka lisäksi esittelen minusta hauskan kuuloisia ideoita hääleikeistä mitä itse olen nähnyt tai kuullut.

PARHAAT HÄÄLEIKIT – IDEOITA

Parhaat hääleikit
Hääleikit

Kenkäleikki

Tämä on ehkä kliseinen leikki jo, ja esiintyy varmaan lähes kaikissa häissä, mutta minusta se on kiva ja harmiton leikki. Oikeanlaisilla kysymyksillä leikkiin saa hauskuutta ja sopivan mittaisena se varmasti viihdyttää hääparia itseään ja yleisöä. Jos joku ei jostain oudosta syystä ole kuullut kenkäleikistä, ideana on siis se, että morsiuspari vastaa kysymyksiin suhteestaan tai luonteenpiirteistään nostamalla aina joko morsiamen tai sulhasen kengän ylös, riippuen kumpaa kysymys kuvaa paremmin.

Vieraiden esittely -huiskutusleikki

Häihin tulee yleensä väkeä sulhasen ja morsiamen suvuista, ystäviä, kavereita ja muuten ihmisiä, jotka eivät tunne toisiaan. Sen vuoksi minusta on mukava, että vähän ihmiset saisivat tietää, keitä paikalla on juhlimassa tärkeää päivää. Suurissa häissä on hankalaa kaikkien esitellä itseään, eivätkä kaikki halua kertoa itsestään ääneen suuren joukon edessä. Hyvä vaihtoehto on minusta huiskutusleikki. Bestman tai kaaso alustaa leikin ja pyytää aina vieraita huiskuttamaan (tai vaihtoehtoisesti nousemaan ylös), kun heidän kertoma väittämä osuu oikein heidän kohdallaan. Leikki voi alkaa yksinkertaisista väitteistä, kuten ”huiskuta jos olet morsiamen sukulainen” ja edetä hauskempiin ja vaikeampiin väittämiin, kuten ”Kuka on hiihtänyt sulhasen kanssa” tai ”Kuka on hävinnyt morsiamelle Monopolissa”. Tähän saa sisällettyä morsiusparin näköisiä juttuja ja vieraat vähän näkevät, minkälaista väkeä on paikalla. Me aiotaan tämä leikki toteuttaa aika varmasti.

Hääveikkaus

Tämä on ehkä paras järjestää pöytäkunnittain. Jokaiseen pöytään on jaettu häävisa, jossa on hyvin erilaisia kysymyksiä hääparista ja vastausvaihtoehdot. Pöytäkunnan tulee vastata kysymyksiin ja palauttaa vastaukset seremoniamestarille. Lopuksi käydään oikeat vastaukset läpi ja tarinat niiden takana. Eniten oikeita vastauksia saanut joukkue saa palkinnon (vaikka kuohuviini pullon tai mennä ensimmäisenä kakkupöytään). Kysymyksiin kannattaa sisällyttää erityyppisiä kysymyksiä, kuten lapsuudesta (joihin vanhemmat ja sukulaiset tietävät todennäköisemmin oikean vastauksen) ja kysymyksiä, joihin ystävät tietävät paremmin vastaukset. Näin visasta tulee tasapuolisempi. Esimerkki kysymyksiä voisi olla: “Mikä oli morsiamen lempilelu lapsena?” “Mitä sulhanen tilaa todennäköisemmin baarissa” Missä morsian ja sulhanen tapasivat ensimmäisen kerran?” Toinen vaihtoehto kysymyksille olisi kenkäleikin tyylinen eli: ”Kumpi on aamuäreämpi” tai ”Kumpi tilaa auton katsastuksen”.

Kuinka selvitetään avioliiton vaikeudet

Tämän voisi toteuttaa esimerkiksi morsiamen ryöstön yhteydessä, sillä leikissä kysytään ensin vain toisen vastaukset. Sulhaselta kysytään ensin, kuinka hän selvittäisi muutamia ongelmatilanteita, joita avioliitossa voi syntyä. Kun sulhanen on vastannut kysymyksiin, haetaan morsian ja hänen tehtävänsä on myös vastata kysymyksiin. Näin katsotaan, onnistuuko avioliitossa vaikeiden tilanteiden selvittely. Tilanteita voisi olla esimerkiksi: Olet unohtanut ensimmäisen hääpäivänne, miten toimit? Anoppi ilmoittaa tulevansa lomamatkalle mukaan. Auto ei starttaa töihin lähtiessä. Kahvi on loppunut aamulla. Portaillanne on hylätty kissanpoikanen. Jne.

Sulhasen puhe morsiamen takaisin saamiseksi ryöstön jälkeen

Sulhasen tehtäväksi annetaan pitää puhe vaimolle, mutta hänen täytyy ottaa huomioon kaikki esineet mitä seremoniamestari hänellä näyttää puheen aikana. Eli kun bestman nostaa kaulimen, sulhasen täytyy mainita kaulin heti puheessaan. Esineet voivat olla hyvinkin erikoisia tai liittyä jollakin tavalla sulhaseen tai morsiameen. Tämänhän voi myös varioida, jos ohjelmana onkin sulhasenryöstö tai anopinryöstö.

Hääalias

Morsiusparin tehtäväksi annetaan selittää toisilleen häihin, avioliittoon tai toisiinsa liittyviä sanoja ja mikäli he saavat tarpeeksi sanoja tulee jokin palkinto. Jos lähipiiristä löytyisi sopivia henkilöitä, tämä voisi toki olla myös kilpailu toista esimerkiksi pidempään naimisissa olleen parin kanssa. Hääparille olisi myös voitu tarkoituksella tehdä vaikeampia sanoja. Esimerkiksi kilpailevan parin sanat olisivat: häät, kirkko, hääkakku, kun taas morsiusparin sanat olisivat: sitoutuneisuus, avioliiton solminen ja pentherafobia (anoppifobia).

Hääviesti

Sekä morsian, että sulhanen saavat omat kaulimet, jotka merkataan värein tai muuten kumpi on kumman. Leikin tarkoituksena on saada morsiamen kaulimeen kaikilta naispuolisilta vierailta viesti ja sulhasen kaulimeen kaikilta miehiltä viesti. Se kumman kaulin palaa ensin takaisin niin, että siinä on viestit, voittaa kisan. Kaulimen sijaan viestialustana voisi toimia tyhjät valkoiset t-paidat, niin morsiuspari saisi paidat pidettäväksi vaikka hääpäivinä.

Häänäytelmä

Tämän voi toteuttaa joko hääpari itse, tai jos hääporukasta löytyy sopivia heittäytyjiä. Etukäteen on valmisteltu tarina seremoniamestarille esimerkiksi hääparin ensitapaamisesta tai ensitreffeistä. Seremoniamestari lukee tarinaa ilmeikkäästi eteenpäin, samalla kun hääpari näyttelee tarinaa. Tarinassa kannattaisi olla yksityiskohtia, kuten morsian tärisi kylmyydestä tai sulhanen hyppi ilosta.

Minuuttipuhe

Tämän leikin voisi jälleen varioida joko morsiamen ryöstöön tai sanavalmiille juhlavieraille. Tehtävänä olisi pitää minuutin mittainen puhe seremoniamestarin antamasta aiheesta. Aiheita olisivat esimerkiksi: verojen maksaminen, sormuksen merkitys, pyykinpesu tai kissanhiekan vaihtaminen.

Morsiuskimpun/sukkanauhan heitto

Minusta ihan hauska perinne. Joskus olen törmännyt, että sukkanauhan kiinniottamisen sijaan miehet yrittävät osua sukkanauhalla pullon kaulaan. Se joka ensimmäisenä saa sukkanauhan pullon kaulaan, saa pullo ja menee seuraavana naimisiin. Vastaavaa en keksinyt morsiuskimpulle, pitäisikö sillä yrittää sitten heittää johonkin, vaikka kukkamaljakkoon tai booliastiaan?

Hääleikit: kenkäleikki
Keille on tulossa kenkäleikki häihin?

Mitkä ovat teidän mielestänne parhaat hääleikit? Tuleeko teidän häihinne hääleikkejä? Meille tulee luultavasti ainakin kenkäleikki, huiskutusleikki ja sukkanauhan / morsiuskimpun heitot. Muusta ei olla vielä varmoja ja voi olla, että kaasoilla ja bestmaneillakin on jotain ideaa hääleikeistä.

Be the first to reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *