Tarjoilijana häissä

Tarjoilijan vinkit häihin

Olen työskennellyt aiemmin pitkään ravintola-alalla ja myös erittäin monissa häissä ollut töissä. Olen itseasiassa ollut vieraana vain muutamissa häissä, mutta tiskin toiselta puolelta löytyy enemmän kokemusta. Viimeksi kirjoitin pohdintaa lautasliinojen valitsemisesta ja vinkit yksinkertaiseen, mutta kauniiseen taitteluun. Tällä kertaa ajattelin jakaa muutaman muun ajatuksen, mitä itselle on tullut mieleen häissä työskennellessä eli tarjoilijan vinkit häihin:

Häät kuohuviinilasit
Kuva Pexels Pixabay

Hääpaikan valitsemisessa on Suomessa kaksi jakavaa vaihtoehtoa: omat juomat tai ravintolan puolesta juomat. Usein omat juomat valitaan edullisemman hinnan takia. Meille itselle hinta ei ollut suurin tekijä, miksi lähdimme heti etsimään hääpaikkaa, johon saa tuoda omat juomat. Tärkein syy oli juhlien aikataulu, sillä emme halua, että meidän täytyy olla tiettyyn aikaan poissa juhlatilasta. Haluamme, että jos vieraat jaksavat, niin juhlat voivat jatkua aamuun saakka. Kaikille tämä ei tietenkään ole tärkeää, mutta on hyvä huomata tämä asia anniskeluravintoloissa. Useimmissa ravintoloissa on anniskeluoikeudet puoli kahteen, mikä tarkoittaa, että kahdelta tilasta täytyy poistua. Useimmiten myös ravintolan ja juhlatilan pihapiiri on anniskelualuetta, eikä omia juomia saa nauttia.

Tarjoilijan vinkit häihin
Kuva: Pexels Pixabay

Kaikessa suosittelen ehdottomasti keskustelua palveluntarjoajien kanssa, koska heillä on kokemusta lukemattomista häistä. Juhlatilasta kannattaa aina selvittää ajat, milloin tilaan saa tulla, milloin juhlapäivänä pitää poistua (tässä voi olla rajoituksia, vaikka tilassa ei olisi anniskeluoikeuksia) ja miten sunnuntain siivoaminen voidaan järjestää.

Lisäksi juhlatilasta tai pitopalvelusta kannattaa selvittää hyvissä ajoin astioiden tarve ja mikä heidän käytäntönsä on illalla. Lähtevätkö esimerkiksi tarjoilijat tiettyyn aikaan ja vievät astiat mukanaan? Onko baarissa käytössä oikeat lasit vai vaihdetaanko ne jossain vaiheessa kertakäyttöastioihin? Hääpaikan puolelta hintaan saattaa kuulua pöytäliinat, astiat, lautasliinat ja koristeet tai sitten hintaan ei kuulu mitään. Pitopalveluissa on myös eroa kuuluuko tarjoilijoiden palkka jo ruokaan vai laskutetaanko niistä erikseen. Nämä ovat myös asioita, mitkä vaikuttavat paljon myös lopullisen budjetin muodostumiseen.

Hääkattaus
Kuva: Pexels Pixabay

Pitopalvelulta kannattaa myös selvittää voivatko tarjoilijat laittaa iltapalan esille tai muita tällaisia lisätehtäviä. Pitopalvelun tarjoilijoille voi myös jättää alustavan aikataulun illan ohjelmasta, mikä helpottaa arviointia esimerkiksi kahvin aikataulun suhteen. Hyvä olisi myös antaa esimerkiksi kaason tai bestman vastuulle, käydä tarvittaessa ilmoittamassa pitopalvelulle, jos aikatauluun tulee muutoksia.

Ehdottomasti itse aion aikatauluttaa ohjelmaan pöytien siivouksen. Ruokailun ja kahvin jälkeen voi järjestää esimerkiksi kaikkien vieraiden ryhmäkuvauksen tms. mikä saa ihmiset hetkeksi pois pöydistä. Tällöin tarjoilijat saavat todella nopeasti pöydät siistiin kuntoon. Omasta mielestäni on hieman ikävää esim. puheita kuunnella likaiset lautaset edessä, kun tarjoilijat taas eivät oikein puheiden tai ohjelman aikana voi astioita pöydistä kerätä. Tämän takia järjestän itse ohjelmana tauon, jotta ohjelmasta on mukava nauttia.

Häiden ryhmäkuvaus
Kuva Galina Krupoderova Pixabay

Mikäli pöytien siisteys on tärkeää, niin kannattaa ottaa huomioon, että ihmisillä on tapana sipeltää esimerkiksi karkkien kääreitä yms. pieniksi palasiksi ympäri pöytää. Niitä on yleensä saanut useamman kerran illassa siivota.

Loppujen lopuksi ammattilaiset kyllä hoitavat asiansa ja kun etukäteen on asioista ja päivän kulusta keskusteltu, voi itse nauttia juhlista stressaamatta. Tämä on todellakin oma tavoitteeni.

Be the first to reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *